Rondo

De Rondo wordt sinds 2014 ieder jaar geoogst en zoals alle druivenrassen van de wijngaard Espergaerde individueel gevinificeerd. Als onderdeel van de “Robuust Rood” assemblage zorgt de Rondo voor een volle ‘ronde’ body en draagt daarnaast ook bij aan de kleurintensiteit van de assemblage.

De Rondo is een populair schimmelresistent ruivenras; een gezonde groeier die ook mooie opbrengsten geeft. Door zijn onstuimige groei geeft de Rondo wel meer werk in de wijngaard. De vroege uitloop van de Rondo geeft bovendien een extra risico op bevriezing van de uitloop bij een late vorstperiode en trekt de vroege rijping soms de aandacht van wespen, die dol zijn op de vroeg zoete druiven.

Espergaerde: Rondo (9 Oktober 2016)

Het karakter van de wijn

De risico’s van vorst, wespenvraat en het extra werk aan de wild groeiende loofwand worden meer dan goed gemaakt door de wijnen die de Rondo oplevert. De wijn van de Rondo wordt gekendmerkt door een zeer sterke (bijna extreme) kleurextractie en een goede volle body van de wijn. Als cépage-wijn ontpopt de Rondo zich als een echte ‘allemansvriend’ die redelijk jong al mooi op dronk kan zijn. Een volle geconcentreerde smaak met duidelijke, maar niet te overdadige, tannines; een mooie basis voor een assemblage.