Vragen & Reacties

11 gedachten aan “Vragen & Reacties”

  1. Hallo ;
    Mag ik vragen welke gist jullie gebruiken voor Rondo ???
    Ben al jaren aan het experimenteren zonder goed resultaat!!
    Met vriendelijke groeten;
    Th.Hendrikx

    1. Ik heb de Rondo in het begin (de eerste paar jaren 2014, 2015) vergist met Lalvin 71B. Dit was vooral om het aanwezige zuur af te bouwen tot het gewenste niveau zonder gebruik te maken van verdere ontzuringstechnieken.

      In 2016 en 2017 heb ik Uvaferm BDX gebruikt.

      In 2018 en 2019 heb ik de Rondo gesplitst in 2 batches die met Uvaferm HPS YSEO en Siha Robino Cru heb vergist.

      Met geen van de gisten heb ik problemen gehad om de Rondo mooi uit te laten gisten. De verschillende gisten geven wat nuanceverschillen, maar de wijn blijft onmiskenbaar ‘Rondo’. Vol en ‘jammig’.

      Mijn ervaring met de Rondo is wel dat deze meer dan de andere rassen die ik heb staan wat aardse, soms licht animale toetsen ontwikkelt in zijn geur. Tijdens de gisting maak ik gebruik van Uvavital gistvoeding. De standaardgift na 2 dagen en eventuele bijvoeding op basis van detectie van zwavelige tonen tijdens de gisting, waardoor bocksers zich eigenlijk niet zouden kunnen ontwikkelen.

      In de assemblage voegen de Pinotin en de Cabernet-Cortis meer frisse fruitigheid toe. De Rondo als cepage kan wat ‘plomp’ zijn en wat frisheid missen.

      Ik weet niet of ik hiermee jouw vraag heb beantwoord. Ik heb namelijk geen idee wat joue probleem is met de Rondo. Mocht je nog vragen hebben, hoor ik dat graag.

      Groeten,

      Harro de Cocq

  2. Ik heb een vraag .maken jullie ook wijn van rode kersen ,ik heb een kurk uit een fles wijn en daar op Brabantse wijnbouwers en Valaamse wijnbouwers

    op het embleem staat op dat de wijn is vervaardigd van rode kersen .
    Klopt dit of is de wijn toch van rode druiven gemaakt en komt hij van jullie af

    1. Wijn wordt in de meest voorkomende gevallen gemaakt van druiven. Wordt wijn van een andere vrucht gemaakt, wordt dit fruitwijn genoemd.

      De kurk van de Brabantse Wijnbouwers wijst er op dat de wijn naar alle waarschijnlijkheid is gemaakt door een lid van de Brabantse Wijnbouwers. De opdruk vermeld inderdaad Brabantse- en Vlaamse wijnbouwers. De kurk is verder geen indicatie van het type wijn in de fles.

      Voor fruitwijnen wordt vaak gebruik gemaakt van appels (al dan niet in combinatie met vlierbloesem) of kersen (morellen).

      Zelf heb ik in 2015 en 2016 op zeer beperkte schaal kersenwijn gemaakt. Van de 2015 kersenwijn is wat informatie op de website te vinden:

      http://www.espergaerde.nl/de-wijnen/fruitwijnen/

      Hierop is ook het etiket te zien dat ik voor deze wijn heb toegepast. De naam van mijn wijngaard en de soortvermelding: Kersenwijn is prominent aanwezig. Daarnaast heb ik het kersenras benoemd en de afkomst van de kersen. Het is daarom onwaarschijnlijk dat er twijfels zouden kunnen zijn over herkomst en soort wijn indien u een fles kersenwijn zou hebben die ik heb gemaakt.

      Ik hoop dat ik hiermee uw vraag naar volledigheid heb beantwoord.

  3. Geen reactie, doch en vraag.
    Het gaat over Kalium-bicarbonaat.
    Waar wordt dit specifiek voor gebruikt in de druiventeelt?
    Groeten,
    Henk Tjabringa

    1. Beste Henk,

      Kalium bicarbonaat kan in de wijnbouw worden ingezet voor de bestrijding van echte meeldauw. Dit middel kun je later in het seizoen gebruiken, als er geen andere middelen meer kunnen worden gebruikt (vanwege de geldende wachttijd tot de oogst). Daarnaast wordt het middel ook wel toegepast in de wijnbereiding als fijnontzuringsmiddel (voor deze toepassing van ‘voedingsmiddelenkwaliteit’).

  4. Vraagje; kan ik bij jullie ook terecht voor de koop van druiven om thuis hobbymatig wijn te maken?
    Ik hoor het graag!

    Mvg,
    Dennis van den Berg

    1. Beste Dennis,

      De druiven teel ik zelf ook om er hobbymatig wijn van te maken. Ik verkoop daarom geen druiven.

      Als je zelf wijn wil gaan maken kun je in de achtertuin, of op een volkstuintje een prima begin maken.

      Mijn huidige stekje op het volkruinencomplex Blixembosch ga ik verlaten. Daar worden voor het eind van dit jaar de druivenstokken van verwijderd.

      Van twee rassen heb ik de planten al aan anderen toegezegd. De Cabernet-Cortis en Pinotin hebben nog geen bestemming. Als je interesse hebt (en ruimte om ze te planten) zou je deze van me kunnen overnemen. Dan heb je volgend jaar jouw eigen wijndruiven.

    1. Beste Desiree,

      Er valt op dit moment weinig te zien in de wijngaard. Dit jaar had ik bovendien ook (nog) geen oogst. Volgend jaar verwacht ik mijn eerste oogst van de nieuwe wijngaard.

      Als je een keer wil kijken hoe een hobbywijngaardje er uit ziet, kan dat het beste in het weekend. Dan ben ik vaak wel aanwezig. Neem vooraf dan wel even contact met me op om te voorkomen dat je voor een gesloten poort staat.

      Omdat ik geen commerciƫle wijngaard heb, kan (mag) ik mijn wijn niet verkopen. Dat komt omdat wijn een accijnsgoed is.

      Groeten,

      Harro de Cocq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *