Vragen & Reacties

4 gedachten over “Vragen & Reacties”

  1. Hallo ;
    Mag ik vragen welke gist jullie gebruiken voor Rondo ???
    Ben al jaren aan het experimenteren zonder goed resultaat!!
    Met vriendelijke groeten;
    Th.Hendrikx

    1. Ik heb de Rondo in het begin (de eerste paar jaren 2014, 2015) vergist met Lalvin 71B. Dit was vooral om het aanwezige zuur af te bouwen tot het gewenste niveau zonder gebruik te maken van verdere ontzuringstechnieken.

      In 2016 en 2017 heb ik Uvaferm BDX gebruikt.

      In 2018 en 2019 heb ik de Rondo gesplitst in 2 batches die met Uvaferm HPS YSEO en Siha Robino Cru heb vergist.

      Met geen van de gisten heb ik problemen gehad om de Rondo mooi uit te laten gisten. De verschillende gisten geven wat nuanceverschillen, maar de wijn blijft onmiskenbaar ‘Rondo’. Vol en ‘jammig’.

      Mijn ervaring met de Rondo is wel dat deze meer dan de andere rassen die ik heb staan wat aardse, soms licht animale toetsen ontwikkelt in zijn geur. Tijdens de gisting maak ik gebruik van Uvavital gistvoeding. De standaardgift na 2 dagen en eventuele bijvoeding op basis van detectie van zwavelige tonen tijdens de gisting, waardoor bocksers zich eigenlijk niet zouden kunnen ontwikkelen.

      In de assemblage voegen de Pinotin en de Cabernet-Cortis meer frisse fruitigheid toe. De Rondo als cepage kan wat ‘plomp’ zijn en wat frisheid missen.

      Ik weet niet of ik hiermee jouw vraag heb beantwoord. Ik heb namelijk geen idee wat joue probleem is met de Rondo. Mocht je nog vragen hebben, hoor ik dat graag.

      Groeten,

      Harro de Cocq

  2. Ik heb een vraag .maken jullie ook wijn van rode kersen ,ik heb een kurk uit een fles wijn en daar op Brabantse wijnbouwers en Valaamse wijnbouwers

    op het embleem staat op dat de wijn is vervaardigd van rode kersen .
    Klopt dit of is de wijn toch van rode druiven gemaakt en komt hij van jullie af

    1. Wijn wordt in de meest voorkomende gevallen gemaakt van druiven. Wordt wijn van een andere vrucht gemaakt, wordt dit fruitwijn genoemd.

      De kurk van de Brabantse Wijnbouwers wijst er op dat de wijn naar alle waarschijnlijkheid is gemaakt door een lid van de Brabantse Wijnbouwers. De opdruk vermeld inderdaad Brabantse- en Vlaamse wijnbouwers. De kurk is verder geen indicatie van het type wijn in de fles.

      Voor fruitwijnen wordt vaak gebruik gemaakt van appels (al dan niet in combinatie met vlierbloesem) of kersen (morellen).

      Zelf heb ik in 2015 en 2016 op zeer beperkte schaal kersenwijn gemaakt. Van de 2015 kersenwijn is wat informatie op de website te vinden:

      http://www.espergaerde.nl/de-wijnen/fruitwijnen/

      Hierop is ook het etiket te zien dat ik voor deze wijn heb toegepast. De naam van mijn wijngaard en de soortvermelding: Kersenwijn is prominent aanwezig. Daarnaast heb ik het kersenras benoemd en de afkomst van de kersen. Het is daarom onwaarschijnlijk dat er twijfels zouden kunnen zijn over herkomst en soort wijn indien u een fles kersenwijn zou hebben die ik heb gemaakt.

      Ik hoop dat ik hiermee uw vraag naar volledigheid heb beantwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *