De Wijnen

De nadruk ligt op het vinificeren van de blauwe druiven tot rode wijn. De blauwe druivenrassen worden individueel gevinificeerd tot rode basiswijnen en voor een deel ook gebotteld als mono-cépagewijnen.

Wijn uit eigen tuin:  Lekker bij de BBQ!

20150510_174849
Espergaerde: Pinotin 2014 (BBQ Mei 2015)

Ieder jaar wordt er naast de cépagewijnen een assemblagewijn gemaakt waarin de drie basiswijnen; Rondo, Cabernet-Cortis en Pinotin in wisselende verhoudingen worden gebruikt. In de assemblage van de drie basiswijnen wordt nagestreefd een volle, robuuste rode wijn te krijgen. Omdat de drie basiswijnen mooi complementair zijn, lukt dit tot op heden behoorlijk goed. De assemblage heeft daarom ook de naam “Robuust Rood” meegekregen.

In 2019 verwachten we een nieuwe basiswijn aan het assortiment te kunnen toevoegen. Deze zal gemaakt zijn van de Cabernet-Cantor.

Omdat de muskaatdruiven Birstaler-Muscat, Palatina en Muscat-Blue, samen met de eveneneens als tafeldruif aangeplante Bianca geen aftrek vinden als tafeldruif, wordt hier ieder jaar mee geexperimenteerd. In 2014 en 2015 is van deze druiven een muskaat rosé gemaakt verkregen uit een 4-daage pulpgisting van een mix van rode en witte muskaatdruiven (samen met de Bianca). In 2016 is de Muscat-Blue weggelaten en is de schilinweking en pulpgisting beperkt tot 2 dagen. Het doel is om op deze manier een volle, droog gevinificeerde, witte muscaatwijn te krijgen.

Behalve wijn van eigen eigen druiven, wordt er bij Espergaerde wijn gemaakt van druiven(pulp) die wordt ingekocht uit Hongarije. Hierbij wordt (mogelijk) duidelijk hoe de ‘Eindhovense druiven’, zich binnen dezelfde ‘vinificatiekwaliteit’ verhouden  tot de ingekochte professioneel gekweekte druivenpulp.

Het interresante aspect is dat uit zowel de eigen druiven als de ingekochte Hongaarse pulp erg mooie wijnen zijn ontsproten. Zo mooi, dat tot op heden beide paden worden bewandeld.

wijnen-2014
Espergaerde: De wijnen van oogstjaar 2014 op een rij